Spawanie jest obecnie najpopularniejszą formą łączenia materiałów metalowych. Niemniej, na wytrzymałość uzyskanej spoiny oraz znajdującego się w pobliżu materiału, wpływ ma szereg czynników. Jednym z nich jest zastosowanie odpowiedniej metody spawania, której wybór powinien być uzależniony od właściwości łączonych elementów. Do podstawowych rodzajów można zaliczyć: metodę MIG/MAG oraz TIG. Na czym polegają i gdzie znajdują zastosowanie?
Metoda MIG/MAG
Ten rodzaj spawania określany jest również symbolem numerycznym 135/136, a swoje zastosowanie znajduje najczęściej w rozmaitych dziedzinach przemysłu i rzemiośle. Metoda ta opiera się na wykorzystaniu łuku elektrycznego, który wytwarzany jest pomiędzy elektrodą topliwą a spawanym materiałem. Elektroda topliwa występuje w formie ciągłego drutu, który podawany jest przy użyciu uchwytu spawalniczego razem z gazem ochronnym. Taka osłona gazowa ma za zadanie odciąć dopływ tlenu do spawanego miejsca, ponieważ ma on niekorzystny wpływ na jakość łączenia.
Metoda MAG znajduje swoje zastosowanie głównie w przypadku spawania stali niestopowych, niskostopowych i wysokostopowych. Odbywa się ona w osłonie atmosfery gazu aktywnego. Z kolei po metodę MIG sięga się w sytuacji łączenia metali nieżelaznych i ich stopów. W procesie tym stosowane są gazy obojętne Tzw. migomat wykorzystywany jest więc na szeroką skalę np. w przemyśle spawalniczym: w budowie rozmaitych konstrukcji stalowych czy zbiorników ciśnieniowych.
Spawanie przy użyciu TIG
Spawanie metodą TIG, określane również symbolem numerycznym 141, opiera się na wytwarzaniu łuku elektrycznego przy pomocy elektrody wolframowej, w osłonie gazu obojętnego. Do wytwarzania osłony wykorzystuje się najczęściej wodór i argon. W przeciwieństwie do innych metod spawania, elektroda stosowana do łączenia TIG nie ulega stopieniu. Zapewnia za to wysoką jakość i precyzję spoiwa, a także odznacza się uniwersalnym zastosowaniem (może być wykorzystana do niemal wszystkich metali i stopów). Spawanie TIG znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu np. spożywczym, lotniczym itd.